Összefogás – Az ukrán válsághelyzetben a Pécsi Egyházmegyei Karitász megkezdte térségünkben a segítségnyújtás koordinálását

Szerző: szerzo Közzétéve:

Az MKPK február 25-i felkérését követően a Pécsi Egyházmegyei Karitász is megkezdte a az Ukrajnából Magyarországra érkező menekültek megsegítését támogató feladatok koordinálását. Az alábbiakban Besenczi Zsolt pécsi egyházmegyei karitászigazgató levelét közöljük a legfrissebb információkkal és a segítségnyújtás lehetőségeiről az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

A Karitász segítségnyújtása az ukrajnai háborús helyzetben

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia állandó Tanácsa felkérte, és megbízta a Katolikus Karitász szervezetet, hogy az állami szervekkel, és más segélyszervezetekkel együttműködve legyen, és vegyen részt az ellátásukban.

A Pécsi Egyházmegye területén az illetékes Egyházmegyei Karitász szervezi meg, és koordinálja ennek a segítségnyújtásnak a folyamatát, hogy a felajánlások, adományok, és egyéb konkrét segítségnyújtások célzottan a legjobb helyre tudjanak eljutni, és a leghatékonyabban tudjunk segíteni a krízishelyzetbe került embertársainknak.

A Katolikus Karitász – Caritas Hungarica (országos központ)

  • A Katolikus Karitász az állami és karitatív szervezetekkel együttműködve végzi a humanitárius segélyszolgálatát. Az együttműködésben meghozott döntések, információk azonnal eljutnak az Egyházmegyei Központokhoz.
  • Az Országos Központ hosszú távú és célzott segélyezés érdekében több alkalommal, és folyamatosan egyeztet a Caritas Europával és a Caritas Ukrajna vezetőségével a kialakult drámai helyzetről. A szervezet folyamatosan informálódik, hogy a segítségnyújtás célzott és hatékony lehessen.
  • Péntekig 3 teherautónyi segélyszállítmányt küldtek a menekültek fogadására a határhoz. A szállítmány többek között 100 matracot, takarókat, bébiételt, tartós élelmiszert tartalmaz. A további segélyszállítmányokat folyamatosan szállítják be, előre egyeztetve a fogadó szervezetekkel, helyszínekkel.
  • A hosszú távú segítségnyújtás érdekében, a menekültek ellátására Fehérgyarmaton, Nyíregyházán, Barabáson ideiglenes központokat hozott létre a segélyszervezet, a helyi egyházmegyei karitász szervezetekkel közösen. Ott látják el a menekült családokat, és szervezik a továbbjutásukat, vagy elhelyezésüket.

A Pécsi Egyházmegyei Karitász szervezet egyházmegyei szinten az alábbiakat teszi:

  • Pécsett a raktárunkat felkészítettük az adományok befogadására. Igény szerint önkéntesek jelentkezését várjuk az adományok kezelésére, rendszerezésére. Az adományokat eljuttatjuk a célzott területekre (egyeztetve a fogadó pontokkal). Az első Pécsről induló segélyszállítmány kedden fog eljutni a térségbe. Ásványvíz, azonnal fogyasztható tartós élelmiszerek, konzervek, tisztálkodási eszközök, pelenka, takarók, pokrócok lesznek a szállítmányban.
  • Elkezdtük a felkészülést a területünkre érkező menekültek befogadására, és hosszabb távú ellátására. Mivel ezt a folyamatot az állami szervek koordinálják, ezért a Karitász velük együttműködve tud ezen a területen feladatot vállalni. A feladatot a Megyei Védelmi Bizottság koordinálja. Pécs városában a vállalt feladataink az étkeztetés, adományok megszervezése, önkéntesek mozgósítása.
  • A plébániai Karitász csoportokat segítve egységes segítségnyújtást szervezünk, továbbá ahol nincs Karitász csoport, de szívesen kapcsolódnak ehhez a feladathoz, azokat a helyi közösségeket is bekapcsoljuk a folyamatba.

Plébániai és helyi közösségek segítségnyújtása:

  • Tartós élelmiszer és tisztálkodási szerek, pokrócok összegyűjtése. Plébániák, plébániai karitász csoportok, közösségek helyi szinten tudnak tartós élelmiszert, és tisztálkodási szereket gyűjteni. Érdemes a helyi önkormányzatokkal egyeztetni, és az adott helyeken akár kibővíteni a gyűjtést. Főleg konzervek, bébiétel, melegíthető tartós élelmiszerek, lekvár, méz, gyümölcslé, azonnal fogyasztható csomagolt élelmiszer, vagy egyéb hűtést nem igénylő tartós élelmiszerekre, továbbá pelenka, higiéniai törlőkendő, kézfertőtlenítő, szappan, papír zsebkendő, illetve pokróc, és hálózsák (tiszta, kimosott állapotban!), amikre nagy a szükség. Ezeknek az adományoknak az összegyűjtése után az Egyházmegyei Karitász megszervezi a szállítást, és az adományok célba juttatását. A pécsi Karitász Központ elérhetőségei: e-mail: karitasz@pecs.egyhazmegye.hubesenczizs@pecs.egyhazmegye.hu,
    tel.: +36 72 532 207
  • Szálláshelyek, és befogadó családok jelentkezését is várják a hosszú távú segítségnyújtás érdekében. Ezt a felajánlást, a Katolikus Karitász erre a célra nyitott csatornáin tudják megtenni. E-mail: karpataljaert@caritas.org.hu tel: +36 (1) 372 0910
  • Pénzadománnyal is lehet a munkát segíteni. A Katolikus Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008
  • Telefonos adományvonal a bajbajutottakért: 1356 (egy hívás 500 Ft segítség)

A kialakult helyzetben egy összehangolt, és hatékony közös munkára van szükség, aminek szervezését a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász végzi itt helyben. Ezzel elkerülhetjük rövid távon az adományok torlódását, és elősegíthetjük hosszabb távon azt, hogy a menekültek biztonságban tudják az életüket folytatni.

Imádkozzunk a békéért, és a bajban lévő embertársainkért!

Pécs, 2022. február 26.

Besenczi Zsolt
igazgató
Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász

Pécsi Egyházmegye

Translate »