Pécs belvárosának szélén működik a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász Krízis ellátó központja, amely Szeretet-Lánc Központ néven végzi a karitatív tevékenységét immár negyedik éve. Maga a helyszín, a városnak a szegénységtől egyik súlyosan érintett területe, az épülettömbben túlnyomó részt olyan családok élnek, akiknek gondot okoz a megélhetés, és szociálisan nehéz helyzetben vannak.
A Lánc utca 6-os szám alatt álló egységben kétféle tevékenységet látunk el. Az épület első felében egy Karitász Bolt működik, ahol kedvezményes áron válogathatnak a vevők az árukészletből, amely főként adományból származó ruhákból, porcelánokból, kiegészítőkből, játékokból, lakástextilekből, könyvekből, cipőkből, kerámiákból és egyéb háztartási eszközökből áll. Ez a tevékenység fontos az önfenntartás érdekében, illetve a krízissegélyek finanszírozására is.
Az épület parkoló felöli részében kapott helyet a Szeretet-Lánc Központ, ahol munkatársaink hétköznapokon 9-től 12 óráig segítik a hátrányos helyzetű személyeket nem csupán tárgyi, hanem sok más egyéb, nem természetbeni támogatással is. Tárgyi segítség gyanánt, adomány ruhákból, megszabott mennyiséget tudnak elvinni negyedévente az arra rászorulók, valamint szintén adományokból felajánlott használati eszközökkel is segítenek a munkatársak. Tartós élelmiszerrel, illetve pékáruval, zöldséggel-gyümölccsel is szolgálunk a betérőknek. Szervezetünk napi szinten menti meg a kidobástól, a közeli lejáratú élelmiszereket a Tesco Áruházból, így ebből a forrásból tudunk élelmiszert biztosítani a nélkülözőknek.
Ezeken túl a hátrányos helyzetűnek számító klienseket különböző programokba is igyekszünk bevonni, hogy esélyt kapjanak a társadalomba való integrálódásra. Az alkalmakon fő célunk a közösségfejlesztés, a felzárkóztatás és az esélyteremtés, főként szenvedélybetegek, hajléktalanok és nemzeti kisebbségek számára, akiknek kevés esélyük van önállóan elérni a beilleszkedést. A megvalósított programokon valódi értéket, esélyt és útmutatást kapnak a résztvevők, akik közül sokan a Szeretet-Lánc Központunk ellátottjai, így innen kerülnek bevonásra.
Központunk több szervezettel, intézménnyel is szoros kapcsolatot ápol, hiszen együttműködés nélkül nem lehetne sikeres szeretetszolgálatunk mind Pécsett, mind a környező településeken egyaránt. Olyan intézményekkel működik az összefogásunk, mint az Esztergár Lajos Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ, a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Szolgálat, a Családok Átmeneti Otthona, a Bázis Addiktológiai Szolgálat vagy a Domus Spei Remény Háza. Minden szervezettel másfajta területen ápolunk együttműködést. A Család és Gyermekjóléti Központ jelenti első szűrőhálózatunkat, hiszen az általuk írt ajánlással érkezhetnek a rászorulók Központunkba, s kérhetik az ingyenes segítséget.

A Gyermekvédelmi Szolgálattal akkor kell kapcsolatba lépnünk, ha valamelyik családban diszfunkcionális működési formákat, esetleg bántalmazást vélnek gyanítani kollégáink. A Bázis Addiktológiai Szolgálat néhány kliense közül, közfoglalkoztatási munkaviszonyt kínálunk annak, aki szeretne munkavállalással szerepet vállalni a társadalomban. Ez a kooperáció gyümölcsöző, esélyt jelenthet a felépülők számára, hiszen egy új élet kezdetéhez támogató környezetet jelent szervezetünk. A Krízis Központban segítséget tudnak nyújtani ruhaválogatásban, szortírozásban, pakolásban, vagy a boltban különböző feladatok ellátásában. A Domus Spei Remény Háza ellátottjai, első számú célközönség Szeretet-Lánc Központunk számára, hiszen a hajléktalanoknak nyújt legfőbb támogatást, hogy térítésmentesen juthatnak ruházathoz, tartós élelmiszerhez, télen gyertyához, a munkatársak által varrt kesztyűkhöz vagy csak pár szeretetteljes szóhoz. A hajléktalanok visszatérő vendégek intézményünkben, azonban nagy szállítmány érkezése esetén az elsők közt nyújtják segítő kezüket az adományok lepakolásához. Bizonyos Karitász események, rendezvények alkalmával pedig szívesen vállalnak szerepet műsorok lebonyolításában is, éneklés vagy versszavalás formájában.
Az egységben két munkatársunk tevékenykedik 3 órás nyitva tartásban, amely után az adatok nyilvántartásával, az adományok készletezésével, pakolással és rendrakással foglalkoznak. Alkalmanként segítik a munkájukat önkéntesek is, akiket folyamatosan fogadunk. Gyakorlati helyként is működünk, a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben gyakornokokat foglalkoztatunk, valamint az Iskolai Közösségi Szolgálatban is elszámolhatják önkéntes óráikat a diákok a Lánc utcában töltött szolgálatért.
Mindezen felül, pedig szeptembertől új projektet szeretnénk életre hívni. Új programunk a “Játszva tanulj!” elnevezésű projekt, amely elsősorban hátrányos helyzetű gyermekeket és fiatalokat céloz meg. A heti rendszerességű délutáni foglalkozásokon sor kerül majd kisgyermekkel való játékos időtöltésre, és a kisiskolásokkal való házi feladatok megírására vagy az esetleges lemaradások pótlására. A foglalkozások során fontosnak tartjuk a hitéleti alapok lefektetését a gyermekeknél. Ezt az alkalmak során mesélt bibliai történetekkel, az egyházi ünnepek megismertetésével és közös imádsággal szeretnénk megvalósítani. A bevonandó fiatal önkéntesek a résztvevő hátrányos helyzetű gyermekekkel egy szakember jelenléte mellett foglalkoznak. Célja, a hátrányos helyzetű kisgyermekek és kisiskolások közösségbe vonása és tanulásra ösztönzése játékos feladatokkal.
Krízis Központunkban tehát sokrétű munka, segítési forma folyik, s új ötletekkel, lehetőségekkel folyamatosan igyekszünk bővíteni szolgáltatásaink körét is, hogy valóban testi, lelki, szellemi támogató helyként működhessen szervezetünk ezen egysége is.