caritas09_k85 éve alakult meg és 25 éve alakult újjá a Magyar Katolikus Karitász. A pécsi Irgalmas Szeretet Ünnepén a karitász jövőjéről volt szó, Soltész Miklós államtitkár pedig bejelentett egy több mint 4 milliárdos pályázatot, amellyel a segélyszervezetek munkáját kívánja segíteni a kormány.

Écsy Gábor, az Országos Karitász igazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta: az Irgalmas Szeretet Ünnepén azokra emlékezünk, akik az érdek nélküli szeretetet gyakorolják embertársaikon segítve.12
Soltész Miklós államtitkár előadásában kifejtette, hogy a karitász és a segélyszervezetek munkájának hatékonysága az állam és az egyház összefogása nélkül nem jöhetett volna létre. Az egyházi szervezetek érdek nélküli erőfeszítése ugyanis a hazai és határon túli karitatív egyesületekkel együttműködő állam jó szándékát megsokszorozzák. Ahhoz pedig, hogy tovább javítsák és segítsék a karitász és a hasonló szervezetek munkáját, a kormány egy több mint 4 milliárd forintos országos pályázatot fog kiírni a közeljövőben a területi képviseletek eszköz- és épületfejlesztésének céljából.15
„Szükségünk van az ünnepre ahhoz, hogy az öröm a hétköznapjainkban is még erősebb legyen, ugyanakkor nem tudunk ünnepelni, ha nincsenek hétköznapjaink.” Udvardy György pécsi megyéspüspök ezekkel a szavakkal kezdte beszédét, majd megköszönte mindazok munkáját, akik a karitász tevékenységét segítették és segítik most is.
Az egyházmegye az elmúlt években Jeremiás próféta könyvéből vett idézetet követi: Reményt és jövőt adok nektek. „Higgyünk a jövőben, és olyan reményt adjunk, amely az üdvösséget tárja elénk. Nem tudunk jól liturgiát ünnepelni, tanúságot tenni, vagy a közösségi életben magunkon kívül is tekinteni, ha nincs szeretetből fakadó karitatív tevékenység. De a karitatív tevékenység sem tud működni liturgia, tanúságtétel és közösségi dimenzió nélkül. Az egyház ezen elemei kölcsönösen átjárják egymást, és a liturgiában csúcsosodnak ki.” – fogalmazott a főpásztor.
A karitatív tevékenység az evangélium hirdetésének és az Ige hirdetésének szerves része.

caritas09
Sok elméleti kérdést fel lehet tenni, de a mi feladatunk nem ez, hanem konkrét, közvetlen kérdések megfogalmazása, és ezekre konkrét, közvetlen válaszok megfogalmazása.
A főpásztor egy 2008-as püspöki szinódusi élményét osztotta meg a jelenlévőkkel, ahol egy afrikai püspök azt mondta: „Nem értjük meg az evangélium számtalan területét, ha nem akarunk odamenni az legszegényebbek mellé. Az evangélium a másikban, a rászorulóban bontja ki igazi értelmét.”
Udvardy György elmondta azt is, hogy az egyházmegye a legszegényebb területek megsegítésére sokkal nagyobb hangsúlyt fog fektetni, a központi plébániákon pedig kivétel nélkül karitász csoportokat alakítanak ki. Cél továbbá az, hogy a karitász-kirendeltségek számának növelése mellett azok koordinálásán is javítsanak. Együttműködéseiket szorosabbra fűzik más segélyszervezetekkel és az ország karitász központjaival, önkénteseik számára pedig képzéseket szerveznek. Szeretnék, hogy a pécsi kisdiákok és az egyetemisták is minél többet tudjanak meg a karitász munkájáról, és megérezzék, hogy reményt és jövőt adni a rászorulóknak igazi érték.
Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta: azért, hogy a pécsi karitász a jövőben is hatékonyan tudja végezni önzetlen munkáját, a városvezetés – ahogy korábban is – kiemelten fogja támogatni a szervezetet.