Az idei évben is megrendezésre került a Karitász Önkéntes Lelki Hétvége, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász szervezésében, amely mostanra már hagyománnyá vált. Minden évben meghívjuk ugyanis önkénteseinket egy hétvégére, amikor a tanulás, a tapasztalatszerzés, az információcsere és fejlődés mellet a feltöltődésé, és az együttlété a főszerep.

A 2017. november 10-én rendezett találkozó 17:00-kor szentmisével vette kezdetét a Székesegyházban, amely megadta a lelki töltekezést, Isten közelséget az azt követő programokhoz, tanításokhoz. Ezt követően átvonultunk a Püspöki Magtár Látogatóközpontba, ahol Garadnay Balázs atya előadását élvezhettük a szeretet lelki és gyakorlati megnyilvánulásairól. A tartalmas, minőségi tanítás által gazdagabbá válhattunk szeretetben, örömben és megtanultuk, hogy „ahol nincs szeretet, oda vinni kell”. A szeretet melletti szónoklat mélyen megérintett mindenkit, majd Balázs atya, záró kisfilmje alatt a zsebkendők is előkerültek a zsebek mélyéről. Utána lehetőség volt hozzászólni, így többen megosztották az ezzel kapcsolatos érzéseiket.

A képzés második napján, november 11-én szombaton, egy teljes napos lelki töltődés és fejlődés várt ránk. A nap első előadójaként Várda Ferenc lépett a pódiumra, akitől megtanultuk, „hogy szeretni nem elegendő, megfelelően kell szeretnünk”. Mindenki másmilyen szeretetre, törődésre vágyik és képesnek kell lennünk rá, hogy felismerjük ezt, hogy mindenkinek azt a gondoskodást nyújthassuk, ami boldoggá teszi, s felemeli őt. Ezután Geiszelhardt Sára felszólalását élvezhettük, aki a Pécsi Egyházmegyei Ifjúsági Referatúra lelkes tagja és aktivistája, emellett a Karitász önkéntese is egyben. Sára előadása az ifjúság köré épült, s fiatalként megvallotta véleményét a mai ifjakról, hogy a különböző korosztályok hogyan látják őket, hogyan lehet velük együtt dolgozni, hogyan motiválhatóak és hogyan vonhatók be a karitatív munkakörökbe. Elmondta, hogy „nehéz őket egységként kezelni, mert sok minden érdekli őket, szétszéledhetnek”, inkább a személyes megkeresést javasolja megszólításukkor, minthogy az ifjúságra tömegként tekintenénk. Szerinte „a fiatalság keresi a segítő munkára való lehetőséget, csak meg kell hozzájuk találni az utat, mert nagyon keresik önmagukat, Istent és vágynak rá, hogy Istennel élhessenek”. A délelőtt további részében Besenczi Zsolt, a Karitász igazgatója, valamint Szép Sándor szakmai vezető tartott előadást, „Csoportélet a plébániákon” címmel, valamint az egyházmegyei és országos programokról, amelyekből a csoportok tanulhattak, okulhattak és ötleteket kaphattak, hogyan végezhetik tevékenységüket hatékonyabban, hogyan segíthetnek szeretettel és hogyan lehetünk mindannyian jó karitászosok.

A délelőtti előadások után közös imádság, fohászkodás, majd az ebéd következett, amit a Látogatóközpont frissen felújított éttermében fogyasztottunk el. Az előadások alatt, a háttérben, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász munkatársai mindent előkészítettek és elkövettek, hogy a résztvevő 110 főt meleg töltött káposztával, ásványvízzel, kávéval és süteményekkel fogadhassuk. Az ebédhez remek helyszínt, környezetet biztosított a szép és igényesen kialakított étterem, ahol minden feltétel adott volt az önkéntesek fogadására, kiszolgálására.

 

 

Az ebéd utáni ráhangolódásról Dorber Krisztina és fuvolája gondoskodott, aki évről évre szórakoztatja mesés zenejátékával az önkénteseket. A délután folyamán elismertük és megünnepeltük azt a három önkéntest, akik az országos Caritas Hungarica díjazásban részesültek karitatív munkásságukért. A Pécsi Egyházmegye 2017. évi díjazottai: Kovácsné Füri Margit Tolnáról, Simon Miklósné Pipi néni Szigetvárról, és Széll Mihályné Aranka Dombóvárról. Majd egy kötetlenebb, de nagyon mély és tartalmas program következett, ahol a résztvevő csoportok megoszthatták egymással a karitász munka örömeit, feladatait, kihívásait, nehézségeit, megoldásait és hogy mit jelent számukra önzetlenül segíteni Krisztus nevében.

Az egész hétvége a szeretet, az ifjúság, és a jó karitász munka köré szerveződött, amely mind egymásra épül, hiszen szeretet nélkül, s a jövőt jelentő fiatalság nélkül a jól végzett karitatív munka sem érhet el beteljesülést.

További képek a galériában! 1.nap 2.nap