PÉCSETT IS LÁTOGATÁST TETT MICHAEL LANDAU, A CARITAS EUROPA ÚJ ELNÖKE

Szerző: szerzo Közzétéve:

Két napos magyarországi programja során Michael Landau ellátogatott a Katolikus Karitász országos központjába, a Pécsi Egyházmegyei Karitászhoz és a Karitász ormánsági felzárkóztató programjának egyik helyszínére, a tésenyi Jelenlét Pontba is.

Augusztus végi magyarországi látogatását a Magyar Szentek templomában Écsy Gábor atyával, a Katolikus Karitász igazgatójával közösen az országos Karitász központ munkatársainak bemutatott szentmisével kezdte. A Pécsi Egyházmegyei Karitász központ megtekintése során Besenczi Zsolt igazgató bemutatta az egyházmegyei Karitász szociális tevékenységét, krízis programjait, az élelmiszermentés terén végzett szolgálatát, az önkéntességet koordináló feladatait és a plébániai Karitász csoportok munkáját. Megtekintették a Pécs belvárosában működő Szeretet-Lánc Központot, amely a Karitász krízis ellátó helyszíneként végez karitatív tevékenységet. Maga a helyszín, a városnak a szegénységtől egyik súlyosan érintett területe. Az épülettömbben túlnyomórészt olyan családok élnek, akiknek gondot okoz a megélhetés, és szociálisan nehéz helyzetben vannak. A hátrányos helyzetű személyeket nem csupán tárgyi eszközökkel, ruhákkal, élelmiszerrel, más természetbeni támogatással és szeretetteljes napi jelenléttel segítik. A krízis központ közelében egy Karitász Bolt is működik, ahol kedvezményes áron válogathatnak a vevők a ruhákból, használtcikkekből álló árukészletből. Az adománybolt működése hozzájárul a krízissegélyek finanszírozásához. Michael Landau látogatást tett a Pécsi Püspökségen is, ahol a püspökség munkatársaival végzett közös imádság után Kvanduk Frigyes általános helynök atya fogadta.

A Katolikus Karitász által az ormánsági sellyei járás területén végzett felzárkóztató programokba történő bepillantás Tésenyben a Jelenlét Ponton valósult meg. Épp mintegy 20 fős gyermekprogram zajlott, ahol forgószínpados játszóházban ismerkedtek meg a gyerekek a teremtett világ értékeivel és az újrahasznosítás lehetőségeivel. A gyerekek a játszóház végén egy spontán dallal kedveskedtek Landau atyának és egyben ezzel felvillantottak valamit abból az örömteli közösségi életből, amelyet a Karitász Jelenlét Pontjain tapasztalnak nap mint nap. A Karitász munkatársai bemutatták a jelenlét Ponton zajló közösségi, szociális és fejlesztő célú tevékenységeket, valamint a Karitász lakhatási feltételeket javító, öngondoskodást előmozdító és háztáji gazdálkodást segítő programjait is, amelyet családlátogatás során egy fiatal pár otthonában gyakorlatban is megtekintettek.

A hosszúra sikerült, de rendkívül sok információt és impulzust adó nap után, kedden Michael Landau részt vett a Karitász igazgatói értekezleten is, megismerkedve így az egyházmegyei Karitász igazgatókkal és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspökkel, a Katolikus Karitász püspök elnökével. Landau atya elmondta, hogy első hivatalos útján van, mint a Caritas Europa elnöke és rendkívül fontosnak tartja az európai Karitász hálózat tagországainak és az ott folyó karitászmunka sajátosságainak megismerését és az egymástól való tanulás lehetőségének felismerését. A Karitász egy hálózat, amely a világ 165 országában van jelen, ez óriási lehetőség a fejlődésre és a szeretetszolgálat útjainak kiszélesítésére. Kiemelte, hogy a Karitász mindig törekszik arra, hogy a professzionális szociális munkát az evangélium szellemében végezze, ezért figyeljünk arra is, hogy a szeretet minden egyes nap része legyen karitatív feladatainknak, úgy, mint ahogy a tegnapi napon azt ő itt Magyarországon megtapasztalhatta a hátrányos helyzetű térségekben végzett szeretetteljes és jókedvű szolgálat során.

Michael Landau biokémikus, katolikus pap, 1960-ban született Bécsben. 1995. december 1-je óta a Bécsi Főegyházmegyei Karitász igazgatója, 2013. november 13-a óta az osztrák Karitász elnöke és 2020. május 19-e óta a Caritas Europa elnöke. Michael Landau munkája megkezdése óta érzékeny a társadalmi témákra. Meggyőződése, hogy mindannyiunknak megvan a hatalma és akarata, hogy változtassunk társadalmunk problémáin. Elkötelezettségéért Michael Landaut többek között Bécs városának Arany Becsületérmével és az Osztrák Köztársaságért végzett szolgáltatásokért járó Nagy Kitüntetéssel tüntették ki. Michael Landau könyvet írt a szolidaritás témájáról, buzdítva az emberiséget.

Katolikus Karitász

Kategóriák: Egyéb

Translate »